Στ. Αρναουτάκης: «Η κλιματική αλλαγή απαιτεί συλλογικές προσπάθειες και κοινή δράση»
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Κρήτης γιόρτασε έμπρακτα, την στήριξη της στην ενεργειακή μετάβαση του νησιού σε μια εποχή χωρίς άνθρακα.
Σε μια εκδήλωση φωταγώγησης του κεντρικού της κτιρίου που έγινε το βράδυ της Παρασκευής 3 Ιουνίου, ανακοινώθηκε πως το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης θα ηλεκτροδοτείται από ανανεώσιμες πηγές και με ενεργειακό συμψηφισμό μέσω της «ενεργειακής κοινότητας Μινώα», στέλνοντας το μήνυμα πως η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ξεκινάει στο νησί.
Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που διανύουμε, σταθερά προσανατολισμένη στους βασικούς πυλώνεςτου Στρατηγικού της Σχεδιασμού, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει ενεργά το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, προωθώντας τις συμμετοχικές διαδικασίες για την ενεργειακή δικαιοσύνη και δημοκρατία.
Η ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, η πρώτη ενεργειακή κοινότητα της Κρήτης, ολοκλήρωσε την κατασκευή Φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 405 kW, με την Περιφέρεια Κρήτης ως μέλος της, να πρωτοπορεί για άλλη μια φορά, διασυνδέοντας το κεντρικό της κτίριο με ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές, μέσω ενεργειακού συμψηφισμού για τα επόμενα 25 χρόνια.
Για αυτό το κομβικής σημασίας γεγονός, στο οποίο από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Κρήτης υπήρξε υποστηρικτής και αρωγός, μίλησε ο Περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε, προτρέποντας τους πολίτες «να συμμετάσχουν σε ενεργειακά βιώσιμες λύσεις για τον τόπο τους, ώστε να καρπώνονται οι ίδιοι και οι τοπικές τους κοινότητες τα πολλαπλά οφέλη».
Στην προσπάθεια αξιοποίησης των φυσικών πόρων, μέσω της στροφής προς τις καθαρές μορφές ενέργειας, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως «θα συνεχιστεί η προσπάθεια, δίνοντας κίνητρα και συγκεκριμένες λύσεις με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».
Όπως επεσήμανε ακόμα «με βασική προτεραιότητα την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού, θα υλοποιηθεί σύντομα πρόγραμμα κατάρτισης σε πολίτες κάθε ηλικίας ανεξαρτήτου ειδίκευσης, με σεμινάρια που απευθύνονται σε ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, εργαζόμενους στον τουρισμού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αναφορικά με τα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας».
Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία του προέδρου της ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Χαρ. Γιαννόπουλου, ο οποίος εστίασε στα «πλεονεκτήματα που προσφέρει η συμμετοχή σε μία ενεργειακή κοινότητα, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να περάσουν από ρόλο καταναλωτή σε αυτοπαραγωγό πράσινης ενέργειας και βασικό συν–διαμορφωτή της ενεργειακής μετάβασης».
Αναφέρθηκε επίσης στις θεσμικές δυσκολίες που ανακύπτουν, καθώς στα νέα αυτά συνεταιριστικά σχήματα το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι σαφώς οριοθετημένο, όμως με τη βοήθεια της αυτοδιοίκησης και των βουλευτών και φορέων του τόπου, μέσω κρίσιμων παρεμβάσεων, παρέχεται η στήριξη για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια και αγκυλώσεις.
Ο πρόεδρος κ. Γιαννόπουλος, ευχαρίστησε ακόμα την Περιφέρεια Κρήτης, που μαζί με την ΜΙΝΟΑΝ αποτέλεσε τον θύλακα αρωγής σε καταστροφικά γεγονότα όπως ο σεισμός που έπληξε πρόσφατα την περιοχή και οδήγησε εκατοντάδες ανθρώπους στην αποστέρηση της εργασίας αλλά και της κατοικίας τους. Εν μέσω αυτής της δυσμενούς συνθήκης και στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, καλύφθηκαν οι ανάγκες σεισμόπληκτων οικογενειών σε ρεύμα, με τη μέθοδο του συμψηφισμού, δυνατότητα που ουσιαστικά τους ακολουθεί σε όποιο χώρο και αν έχουν καταλύσει ή φιλοξενούνται.
Την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης εξήραν και χαιρέτησαν το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων με χαιρετισμό τους, οι βουλευτές Β. Κεγκέρογλου, και Γ. Λογιάδης, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Ν. Καλογερής ενώ παραβρέθηκε ο βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι: της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, ο πρόεδρος και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων, μέλη της ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ και πλήθος κόσμου που ενδιαφέρθηκε να μάθει για τις ενεργειακές κοινότητες και τα πλεονεκτήματά τους.
Μήνυμα Περιφερειάρχη Κρήτης για την Ημέρα Περιβάλλοντος
Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επισημαίνει πως μας υπενθυμίζει πως η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, απαιτεί συλλογικές προσπάθειες και κοινή δράση.
«Η Περιφέρεια Κρήτης, σε αυτό το πλαίσιο, έχει εντάξει στο στρατηγικό σχεδιασμό της, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία του νησιού, στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Παράλληλα, μέσα από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, μέσα από τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων, με την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού. Την ίδια στιγμή σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα ευρύ πλαίσιο συνεργασιών με σκοπό την ενσωμάτωση των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στις πολιτικές που οριζόντια εφαρμόζουμε στο νησί. Αυτοί οι 17 στόχοι αποτελούν για την Περιφέρεια μια καθημερινή πρόκληση, μια πρόκληση που είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία που σχεδιάζουμε για την Κρήτη του 2030. Για την Κρήτη που θα πρωτοστατεί στη δίκαιη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και ένα περιβάλλον ασφαλές για τις επόμενες γενιές», αναφέρει ο Σταύρος Αρναουτάκης.