7 tips για ασφαλή οδήγηση αυτοκινήτου με καύσωνα

SplitShire-pixabay

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν επικίνδυνα. Δυστυχώς όμως δε μπορούμε να πηγαίνουμε κάθε μέρα παραλία, και όταν το αυτοκίνητό μας μετατρέπεται σε φούρνο από τη ζέστη είναι σημαντικό να οδηγούμε με ασφάλεια και να είμαστε προετοιμασμένοι. Συγκεντρώσαμε λοιπόν για σένα 7 tips για ασφαλή οδήγηση αυτοκινήτου με καύσωνα.

Πάρκινγκ στη σκιά

Εάν πρόκειται να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου για αρκετή ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας καλό θα ήταν να βρεις μια σκιά να το αφήσεις, ώστε να μην ανέβει δραματικά η θερμοκρασία του. Ειδικά στην Αθήνα αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, μπορείς όμως να εξετάσεις και την περίπτωση ενός κλειστού γκαράζ.

Aντηλιακές μεμβράνες

Επειδή το πάρκιγνκ, ειδικά στην Αθήνα, είναι είδος υπό εξαφάνιση, εφόσον δεν καταφέρεις να βρεις κάποια σκιά να σταθμεύσεις το αυτοκίνητό σου, καλό είναι να χρησιμοποιήσεις μια αντηλιακή μεμβράνη. Απωθεί τον ήλιο και θα κρατάει το όχημά σου ελαφρώς πιο δροσερό.

Αέρισε το αυτοκίνητο πριν μπεις μέσα

Εάν έχεις αφήσει σταθμευμένο το αυτοκίνητό σου για αρκετή ώρα, πριν μπεις μέσα είναι καλό να αφήσεις τις πόρτες λίγο ανοιχτές ώστε να φύγει ο παγιδευμένος ζεστός αέρας και να είναι η ατμόσφαιρα λιγότερο ασφυκτική. Μη ξεχνάς ότι το ίδιο πρέπει να κάνεις και με το σπίτι σου. Ο κανόνας εδώ είναι πως το αυτοκίνητο αποτελείται από λαμαρίνες και τζάμια, κοινώς όλη η ζέστη απ’τον ήλιο περνάει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, προτού λοιπόν ανάψεις την μηχανή, αέρισε το αμάξι σου και επουδενί μην ανάψεις το κλιματιστικό καθώς θα καταναλώσει πολύ περισσότερη ενέργεια για να φέρει τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα, επηρεάζοντας έτσι την μηχανή του οχήματός σου.

 

Ξεκίνα το ταξίδι σου νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ

Ο γενικός κανόνας, όπως θα κατάλαβες έως τώρα, είναι πως η υπερβολική ζέστη είναι εχθρός του αυτοκινήτου. Εάν πρόκειται λοιπόν να ταξιδέψεις, είναι καλύτερα να ξεκινήσεις το ταξίδι σου είτε νωρίς το πρωί είτε αφού “πέσει” ο ήλιος ώστε να είναι η ατμόσφαιρα πιο δροσερή, ώστε να μην πέσεις πάνω στον καύσωνα του μεσημεριού.

Προσοχή στα παιδιά και στα κατοικίδια

Στις υψηλές θερμοκρασίες τα παιδιά και τα κατοικίδια είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες. Προσοχή λοιπόν καθώς ο κίνδυνος να πάθουν θερμοπληξία είναι μεγάλος. Επίσης, μη ξεχνάς ότι ακόμα κι αν σταματήσεις για λίγα μόνο λεπτά, δεν πρέπει να αφήσεις μέσα στο όχημα το παιδί ή το κατοικίδιό σου.

 

Έλεγχος αυτοκινήτου

Με το καλοκαίρι να πλησιάζει βεβαιώσου πως το αυτοκίνητό σου είναι σωστά προετοιμασμένο για τις υψηλές θερμοκρασίες. Να ελέγξεις το σύστημα των φρένων,το σύστημα ψύξης του κινητήρα αλλά και τον κλιματισμό ότι λειτουργούν όπως πρέπει και ότι έχουν συμπληρωμένα υγρά. Ιδανικά, προτού πας κάποιο ταξίδι, ή έστω πριν αρχίσουν οι μεγάλες ζέστες, πήγαινε στο συνεργείο σου ώστε να τα ελέγξει κάποιος ειδικός.

Μπουκαλάκι με νερό

Επειδή το καλοκαίρι ο κινητήρας των αυτοκινήτων θερμαίνεται πιο εύκολα και μπορεί να αποκτήσει βλάβη, φρόντισε να έχεις μαζί σου τουλάχιστον ένα μπουκάλι νερό, ώστε αν χρειαστεί, να το χρησιμοποιήσεις για να πέσει η θερμοκρασία του νερού προσωρινά, μέχρι να το πας σε συνεργείο. Γενικά, φρόντισε να έχεις κι ένα δεύτερο μπουκάλι νερό για εσένα, ειδικά τις ημέρες που έχει καύσωνα.

Οδήγηση με ασφάλεια

Εφόσον ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα τότε θα έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα για την ζέστη του καλοκαιριού. Επειδή όμως ποτέ δεν ξέρεις, έχε εύκαιρη την ασφάλεια αυτοκινήτου σου σε περίπτωση που την χρειαστείς, ώστε να μην την ψάχνεις μέσα στο λιοπύρι σε μια στιγμή ανάγκης.

This post contain affiliate links and that means we earn a small commission, with no expense for you, if you use those links – Αυτό το άρθρο περιέχει affiliate links που σημαίνει ότι κερδίζουμε μια μικρή προμήθεια εάν χρησιμοποιείτε αυτά τα links χωρίς κάποια επιβάρυνση για εσάς.

Share this

You may also like...