Ανακαινίζεται η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης με χρηματοδότηση από τη Περιφέρεια Κρήτης

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Κοινωφελούς Ιδρύματος της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) και της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου για την υλοποίηση του έργου “ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ» συνολικού προϋπολογισμού 3.100.000,00 € , υπόγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κκ Αμφιλόχιος. Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμβάρι Κισάμου, παρόντων του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Χανίων Νίκου Καλογερή, του εκπροσώπου του Δημάρχου Πλατάνια Αντιδημάρχου Γιώργου Καλαϊτζάκη, τοπικών εκπροσώπων, στελεχών και μελών του Δ.Σ της Ορθόδοξης Ακαδημίας, στελεχών της Περιφέρειας, του Δήμου κ.α.

Το έργο όπως ανέφεραν ο Περιφερειάρχης και ο Μητροπολίτης, έχει στόχο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ΟΑΚ, που βρίσκεται στην περιοχή κοντά στην Ιερά Μονή Οδηγήτριας Γωνιάς Κολυμβαρίου του Δήμου Πλατανιά, για να λειτουργήσει ως συνεδριακό κέντρο παγκοσμίου εμβέλειας.

Το αντικείμενο του έργου που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρεια Κρήτης, αφορά στον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) καθώς και στην επίλυση των επιμέρους προβλημάτων που έχουν προκύψει με την πάροδο των ετών και από τη συνεχή χρήση, ώστε να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά του κτιρίου και να επανέλθει στην αρχική του μορφή αναβαθμισμένο, αξιοποιώντας τα υλικά και την τεχνογνωσία της εποχής μας.

 

Μητροπολίτης κ.κ. Αμφιλόχιος: «Ανακαινίζεται κτιριακά η ΟΑΚ και συνεχίζουμε το έργο του μακαριστού ιδρυτή της Ειρηναίου Γαλανάκη».

 

Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης και Πρόεδρος της Ορθόδοξης Ακαδημίας κ.κ. Αμφιλόχιος ,είπε, ότι, είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την Ακαδημία και δίνεται συνέχεια στο έργο που ξεκίνησε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κισάμου και Σέλινου Ειρηναίος Γαλανάκης και ο επί χρόνια συνεργάτης του Αλέξανδρος Παπαδερός ο οποίος και ήταν παρών στην σημερινή υπογραφή της σύμβασης και τον ευχαρίστησε για την μεγάλη του προσφορά. Ο Μητροπολίτης αφού αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο της Ακαδημίας, επισήμανε την σημαντικότητα του νέου έργου της κτιριακής ανακαίνισης-αναβάθμισης, ευχαριστώντας δημόσια τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την συνεχή στήριξη του. Επίσης ο κ Αμφιλόχιος ευχαρίστησε τους συνεργάτες του κ Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή, τα παριστάμενα στελέχη της Περιφέρειας, την Γεν. Δ/ντρια των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Ελένη Δοξάκη, την αρμόδια μηχανικό της Π.Ε Χανίων Μαρία Μορέ, τον ειδικό σύμβουλο Νεκτάριο Κουμάκη, τους μηχανικούς Κώστα Χατζηδάκη, Απόστολο Ανδρεάκη, τα μέλη του Δ.Σ της Ακαδημίας, τον Δ/ντη Κωνσταντίνο Ζορμπά, κ.α.

 

Στ. Αρναουτάκης: «Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης είναι διεθνώς γνωστή και είναι χρέος μας να διατηρήσουμε σε όλο το νησί μας όσα μας άφησαν οι προγόνοι μας στην Ιστορία, στον Πολιτισμό, στην Εκκλησία, στις παραδόσεις».

 

Ο Περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του, αλλά και σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, τόνισε τον πολυσήμαντο ρόλο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης και το οραματικό πνεύμα και έργο του δημιουργού της, του Μακαριστού Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη. Ήταν όπως, είπε, ο δημιουργικός άνθρωπος, ο άξιος Ιεράρχης, που πρώτος σε κάθε κοινωνική και αναπτυξιακή του πρωτοβουλία έκανε πράξη και δίδαξε τον συγκρητισμό, εξ ου Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, ΑΝΕΚ, κ.α.

 

Ο κ Αρναουτάκης αναφερόμενος στο έργο της κτιριακής ανακαίνισης -αναβάθμισης ανέφερε, οτι, από την πλευρά τη δική μας διασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους προχωρούμε στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου. Η Ορθόδοξη Ακαδημία, πρόσθεσε, προσφέρει σε όλη την Κρήτη σε όλη την Ελλάδα και το έργο της είναι γνωστό Διεθνώς.  Οφείλουμε όλοι μας να συμβάλλουμε στην ενίσχυση των πρωτοβουλιών για την ανάδειξη όλων αυτών των θεμάτων που υλοποιεί η Ορθόδοξη Ακαδημία. Χαιρόμαστε ως Περιφέρεια Κρήτης που μαζί με τον Νίκο Καλογερή, τους συνεργάτες μας, αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή το έργο αυτό. Να είμαστε καλά να βρεθούμε στα εγκαίνια του έργου και να προχωρήσουμε στην ανάδειξη αυτού του πολυσήμαντου έργου που υλοποιεί η ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την χρηματοδότηση έργων διάσωσης-ανακαίνισης από την Περιφέρεια ανά την Κρήτη, Ιστορικών μνημείων, παλαιών Μοναστηριών, ο κ. Αρναουτάκης απάντησε:

«Πρέπει να διατηρήσουμε όλα αυτά που οι πρόγονοι μας είχαν δημιουργήσει και μας άφησαν, είτε εκκλησίες είτε μοναστήρια, είτε οτιδήποτε έγινε σε δύσκολα χρόνια στον τομέα του πολιτισμού, της Ιστορίας, της Παράδοσης, κ.α.

Εμείς επιζητούμε βοήθεια της εκάστοτε κυβέρνησης που πρέπει να διεκδικήσουμε τους πόρους, και να προσφέρουμε και από δικούς μας πόρους, από το υστέρημα μας να μπορούμε σε όλη την Κρήτη να αναδείξουμε την ιστορία τον πολιτισμό τον πλούτο που έχουν οι εκκλησίες τα μοναστήρια μας και όλα τα κτίρια που χρειάζονται μια ανακαίνιση όπως είναι η Ορθόδοξη Ακαδημία.”

Σε δηλώσεις του επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής αναφέρθηκε στην χρησιμότητα και στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου ανακαίνισης, λέγοντας, ότι, η επέμβαση περιλαμβάνει Οικοδομικές εργασίες στατικής ενίσχυσης, αρχιτεκτονικών επεμβάσεων κτιρίων και περιβάλλοντα χώρου και Η/Μ εργασίες.

Κύριος του έργου είναι η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ),Φορέας Υλοποίησης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης. Φορέας Χρηματοδότησης είναι η Περιφέρεια Κρήτης.  Προϊσταμένη Αρχή είναι η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Διευθύνουσα Υπηρεσία είναι το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων,  ενώ η Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου αναλαμβάνει να ελέγχει με συνεχή εποπτεία την υλοποίηση του αντικειμένου της παρούσας σύμβασης.

 

Share this

You may also like...