Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα και στον Νομό Ηρακλείου

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, καταγγέλλει την εγκληματική κυβερνητική πολιτική που υπονομεύει την προστασία των εργαζόμενων, του λαού, από την πανδημία για να μη θιγεί η απρόσκοπτη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και των εργολάβων της υγείας, για την «ανάπτυξη» των μονοπωλίων.

Καλούν όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Ηρακλείου. Να δυναμώσουν την φωνή τους απέναντι στις επιθέσεις που δέχονται από κράτος, δήμο και εργοδοσία.

 

Συγκεκριμένα αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

Στα πλαίσια της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγεία και της ασφάλειας των εργαζομένων και του λαού, η κυβέρνηση απέκλεισε από τη διαδικασία των self test τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο το ήδη χαμηλό τους εισόδημα.

Οι σχολικές καθαρίστριες, που είναι επιφορτισμένες με τον καθαρισμό όλων των αιθουσών, των προαυλίων, των τουαλετών και των γραφείων, που κυριολεκτικά έχουν σηκώσει στις πλάτες τους την υγεία της εκπαιδευτικής κοινότητας, όλο το διάστημα της πανδημίας, δεν μπορεί να εξαιρούνται της διαδικασίας και ούτε φυσικά να το επιβαρύνονται οικονομικά οι ίδιες.

Το ίδιο το άνοιγμα των σχολείων γίνεται ιδιαίτερα επισφαλές και επικίνδυνο, αφού παρά τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων και την υπερταχεία μετάδοση του ιού, βασίζεται στην «ατομική ευθύνη» των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα, μ’ ένα παραπάνω self test για την πρώτη εβδομάδα (με δεδομένο ότι, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ο αυτοέλεγχος έχει αμφίβολα αποτελέσματα από τη λήψη δείγματος που θα γίνεται από τους πολίτες), χωρίς κανένα μέτρο για τα πολυμελή τμήματα, τις αίθουσες κλουβιά και την έλλειψη προσωπικού των σχολείων.

Δύο χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι στην σχολική καθαριότητα μαζί με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς διεκδικούν τα αυτονόητα. Αραίωση των τμημάτων, ενίσχυση και αναβάθμιση του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τεστ επαναλαμβανόμενα, δωρεάν και με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του κράτους για όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων, προσλήψεις τόσο σε εκπαιδευτικό προσωπικό, όσο και σε μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, ασφαλείς σχολικές μεταφορές για μαθητές και προσωπικό.

Αντί γι’ αυτά όμως η ευθύνη μετατίθεται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που σήμερα σε συνθήκες υπερμετάδοσης καλούνται να υπερβάλουν και πάλι εαυτό σε αντοχή. Παρότι υπήρχε όλος ο αναγκαίος χρόνος για να διασφαλιστούν τα στοιχειώδη για σχολεία ανοιχτά και ασφαλή, το προσωπικό σχολικής καθαριότητας είναι το ελάχιστο δυνατό και δεν επαρκεί για να τηρηθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία. Με αποτέλεσμα τα εξαντλητικά ωράρια και την πίεση, για να είναι οι αίθουσες καθαρές κατά την διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων και τις απλήρωτες υπερωρίες για την απολύμανση όλων των εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, καταγγέλλει την εγκληματική κυβερνητική πολιτική που υπονομεύει την προστασία των εργαζόμενων, του λαού, από την πανδημία για να μη θιγεί η απρόσκοπτη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και των εργολάβων της υγείας, για την «ανάπτυξη» των μονοπωλίων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Ηρακλείου. Να δυναμώσουν την φωνή τους απέναντι στις επιθέσεις που δέχονται από κράτος, δήμο και εργοδοσία. Σπάμε τον φόβο και οργανωνόμαστε στο Σωματείο μας, διεκδικούμε μια ζωή με δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Φτάνει πια η κοροϊδία !

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και τις Διοικήσεις των Δήμων να πάρουν τώρα όλα τα αναγκαία και επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, που ποτέ δεν διασφαλίστηκαν και μάλιστα σε συνθήκες της πανδημίας.

Διεκδικούμε:

 

· Δωρεάν και συχνό προληπτικό έλεγχο για όλους τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα και τις οικογένειές τους, με ευθύνη του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης.

 

· Άμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων στην σχολική καθαριότητα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

· Άμεσες προσλήψεις εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα με πλήρη και μόνιμη εργασία για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών στις σχολικές μονάδες.

 

· Κατάλληλα ΜΑΠ για τους εργαζόμενους με βάση τις νέες αυξημένες ανάγκες. Να δίνονται δωρεάν μάσκες αυξημένης προστασίας, με την ευθύνη των δήμων, για τους εργαζομένους , που σήμερα πληρώνουν από την τσέπη τους .

 

· Άμεση καταβολή των ΜΑΠ σε όσους δήμους δεν έχουν δοθεί. Και καταβολή σε χρήμα τα ΜΑΠ των προηγούμενων ετών.

 

· Κατάλληλος φυσικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους.

 

· Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους από εξειδικευμένα συνεργεία.

 

· Αναγνώριση του κορονοϊού ως εργατική ασθένεια.

 

· Αραίωση των μαθητών ανά τάξη. Ανάκληση όλων των συγχωνεύσεων. Προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

 

· Καμπάνια εμβολιασμού επιστημονικά τεκμηριωμένη μέσα στα σχολεία για μαθητές και του προσωπικού στο σύνολό του.

 

· Να δοθεί άδεια σε όλους τους εργαζόμενους της σχολικής καθαριότητας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.

 

· Καταβολή των μισθών και των επιδομάτων (ασθενείας, ανεργίας, ειδικού σκοπού κ.α) χωρίς καμία καθυστέρηση και γραφειοκρατική διαδικασία.

 

· Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με εξοπλισμό, ΜΕΘ και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας.

Share this

You may also like...