Ο Δήμαρχος Ηρακλείου για την επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού και την Ημέρα της Ευρώπης:

“Η 9η Μαΐου του 1945, σηματοδότησε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ως επέτειος Μνήμης των Αγώνων της Ελλάδας και των άλλων δημοκρατικών χωρών εναντίον των φασιστικών δυνάμεων, σηματοδοτεί και τις δικές μας ευθύνες εμπρός στους κινδύνους και στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Η μνήμη της Εθνικής Αντίστασης του Ελληνισμού αλλά και των άλλων λαών κατά του φασισμού και της βαρβαρότητας των στρατευμάτων του Άξονα, αντίσταση με εκατομμύρια θύματα, παραμένει πάντα ζωντανή. Οι χώρες που επλήγησαν, χρειάστηκαν χρόνια για να επουλώσουν τις πληγές και τις καταστροφικές συνέπειες των ναζιστικών επιθέσεων. Εντούτοις, η Ευρώπη, μεταπολεμικά, διαμόρφωσε μια νέα ιστορική διαδρομή, εδραιώνοντας την ειρηνική συνύπαρξη και συμπόρευση των κρατών της. Και η δεύτερη σημερινή επέτειος, ο Εορτασμός της «Ημέρας της Ευρώπης», υπενθυμίζει το μεγάλο αυτό επίτευγμα των χωρών της, προς ένα μέλλον ευοίωνο, με ευημερία και ειρήνη.

Αυτό το μέλλον δυστυχώς τίθεται εκ νέου εν αμφιβόλω. Οι ασταθείς γεωπολιτικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής μας, η περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου και κυρίως η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημιουργούν ζοφερές προοπτικές, στις οποίες οφείλουμε να αντιταχθούμε.

Γιατί η προάσπιση της Ελευθερίας, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας αποτελεί ύψιστο Χρέος και διαρκές ορόσημο στην πορεία των λαών.”

Share this

You may also like...