«Εξερεύνηση στο ποτάμι!» με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης σας καλεί σε ακόμη μια εξερεύνηση σε ένα ποτάμι! Η Ελεάνα Καζίλα, βιολόγος-περιβαλλοντολόγος, σχεδίασε ένα πρωτότυπο υπαίθριο εκπαιδευτικό εργαστήρι, και μας καλεί να γίνουμε πραγματικοί επιστήμονες μελετώντας την Κυριακή 15 Μαΐου το ποτάμι στην Αγία Ειρήνη, κοντά στο Ηράκλειο!

Στην δεύτερη αυτή εξερεύνηση μαθητές Γ΄ έως Στ Δημοτικού, με τη συνοδεία γονέα/κηδεμόνα, θα μάθουν για τα υδάτινα οικοσυστήματα και θα τα εξερευνήσουν κάνοντας τις δικές τους καταγραφές και συλλέγοντας δείγματα ασπόνδυλων οργανισμών τους οποίους έπειτα θα αφήσουν ξανά στο σπίτι τους ελεύθερους! Ο σκοπός μας είναι να γνωρίσουμε τα μυστικά του ποταμού, να μάθουμε πόσο υγιής είναι και να περάσουμε καλά στη φύση!

Πιο αναλυτικά!
Σε αυτή την εξόρμηση θα ανακαλύψουμε ένα υδάτινο οικοσύστημα, θα το γνωρίσουμε, θα το ερευνήσουμε, θα μάθουμε να το σεβόμαστε και να το προστατεύουμε. Θα περπατήσουμε, θα εξερευνήσουμε ομαδικά, θα συνδιαμορφώσουμε τα συμπεράσματα μας και θα γίνουμε για λίγο πραγματικοί επιστήμονες και μελετητές της φύσης!

Θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε ένα ποτάμι διαβάζοντας έναν χάρτη, θα συζητήσουμε πως συμπεριφερόμαστε όταν επισκεπτόμαστε ένα οικοσύστημα και στη συνέχεια θα μελετήσουμε τη βιοποικιλότητά του. Μέσα σε αυτό θα ψάξουμε βαθύτερα μέσα σε έναν κόσμο μικρών διαστάσεων για να βρούμε κοινότητες οργανισμών που θα μας δώσουν στοιχεία για την υγεία του ποταμού. Αυτό θα το καταφέρουμε κάνοντας καταγραφές, μετρήσεις και λαμβάνοντας δείγματα από το ποτάμι τα οποία και θα μελετήσουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε κλείδες προσδιορισμού για να ταξινομήσουμε τους οργανισμούς που βρήκαμε, θα τους αφήσουμε ξανά ελεύθερους και έπειτα χρησιμοποιώντας τις καταγραφές μας και την κατάλληλη μεθοδολογία θα βγάλουμε συμπεράσματα για το οικοσύστημα που επισκεφτήκαμε.

Η εξερεύνηση και ο περίπατός μας θα ολοκληρωθεί με πικ νικ κοντά στο ποτάμι!

Ημέρα συνάντησης: 15 Μαΐου
Ώρα συνάντησης: 10:00
Διάρκεια: 4:30 ώρες
Σημείο συνάντησης: θα δοθεί έπειτα από την κράτηση θέσης

Κόστος συμμετοχής: 25€* (Για έναν γονέα και ένα παιδί- επιπλέον παιδί συν 10€)
Μέλη του Συλλόγου Φίλων ΜΦΙΚ: 20€
* Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται η μεταφορά από και προς τη δραστηριότητα

Χρήσιμες Πληροφορίες
Τι πρέπει να έχουν μαζί τους τα παιδιά (και οι ενήλικες):
– Να φορούν άνετα ρούχα
– Αθλητικά ή πεζοπορικά παπούτσια
– Ένα μικρό σακίδιο πλάτης στο οποίο να έχουν μέσα νερό, (ή/και χυμό), κολατσιό της αρέσκειας τους
– Χαρτομάντηλα
– Σακουλίτσα για τα προσωπικά τους σκουπίδια
– Γαλότσες ή παπούτσια θαλάσσης, εάν είναι εφικτό
-Δεύτερη αλλαξιά ρούχα και ίσως παπούτσια γιατί προβλέπεται κάποιοι να μην αντισταθούν στις τσαλαβούτες

Προαιρετικά:
Φωτογραφική μηχανή, κιάλια ή ό,τι άλλο μπορεί να συνεισφέρει στην εξερεύνησή μας!

Σημείωση: Δεν ξεχνάμε ότι σε μια εκδρομή μας στη φύση η προσωπική μας υγιεινή εναρμονίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος!

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες για τη δράση έως την Πέμπτη 12 Μαΐου :
στο 6978976828 ή με e-mail στο eleanakazila@gmail.com

Share this

You may also like...