Έρευνα δείχνει ένα μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων να προτιμά να παραιτηθεί από τη δουλειά του παρά να επιστρέψει full time στο γραφείο

Φωτογραφία από janeb13 από το Pixabay

Τα στοιχεία της Kastle, μιας εταιρείας ασφάλειας που καταγράφει την εργασιακή παρουσία από το χτύπημα καρτών, καταδεικνύουν πως τα γραφεία στις δέκα μεγαλύτερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κατά 40% γεμάτα, 15% περισσότερο σε σχέση με το 2021.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα του Ινστιτούτου Ερευνών ADP που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εταιρείες ζητούν την επιστροφή των υπαλλήλων τους, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι, ιδίως νεότεροι, ενδέχεται να παραιτηθούν, αφήνοντας τις δουλειές τους.

Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα άνω των 32.000 ανθρώπων από ΗΠΑ, Ινδία, Ολλανδία και άλλες χώρες.

Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού (64%) δήλωσαν πως αναζητούν ήδη, ή σκέφτονται να αναζητήσουν, νέα δουλειά στην περίπτωση που η εργοδότρια εταιρεία ζητήσει την επιστροφή τους στο γραφείο για πλήρες ωράριο.

«Ακόμα και πριν από λίγα χρόνια, η σκέψη εργασίας σε υβριδικό καθεστώς ήταν ξένη στους περισσότερους. Όμως, τώρα είναι σαφές πως η υβριδική εργασία και η επιθυμία για ευελιξία μετά από δύο χρόνια τηλεργασίας παραμένει – στην πραγματικότητα ενισχύεται» εξηγεί η Νέλα Ρίτσαρντσον, επικεφαλής οικονομολόγος στο ADP και μία εκ των παραγόντων της έρευνας.

Ωστόσο, όταν οι εργαζόμενοι ζητούν ευελιξία, δίνουν έμφαση όχι μόνο στον τόπο εργασίας, αλλά και στο πότε και πώς.

«Δεν είναι μόνο πως οι άνθρωποι θέλουν να εργάζονται από τα σπίτια τους – ίσως έχουν κακό WiFi, και κανείς δε θέλει να δουλεύει κοιτάζοντας άπλυτα πιάτα ενώ προσπαθεί να συγκεντρωθεί. Όμως, έχουν συνηθίσει να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία στη δουλειά τους τα τελευταία δύο χρόνια, είτε αυτό σημαίνει πως πηγαίνουν να πάρουν τα παιδιά τους απ’το σχολείο, ή πάνε σε γιατρό χωρίς να ζητήσουν άδεια».

Η άρνηση στην επιστροφή στο γραφείο για πλήρες ωράριο καταγράφεται ακόμη μεγαλύτερη ανάμεσα στους νέους εργαζομένους. Περίπου το 71% σε ηλικίες 18-24 δήλωσε πως, αν ο εργοδότης τους επιμείνει στην επιστροφή, θα σκεφτούν να αναζητήσουν άλλη δουλειά. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 61% στις ηλικίες 35-44 και 56% για τους 45-54.

Πηγή lifo.gr / Με πληροφορίες από CNBC

Share this

You may also like...