Η πορεία των ετοιμασιών στον Καρτερό για τη διεξαγωγή των σπουδαίων διεθνών διοργανώσεων αθλημάτων παραλίας

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Πατρίς» παραχώρησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και αναφέρθηκε τόσο στην πορεία των ετοιμασιών στον Καρτερό για τη διεξαγωγή των σπουδαίων διεθνών διοργανώσεων αθλημάτων παραλίας, που θα φιλοξενηθούν εκεί φέτος και του χρόνου (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beach Handball, 3οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες), όσο και στα Έργα κατασκευής και αναβάθμισης αθλητικών εγκαταστάσεων στο ΕΑΚΗ και σε όλους τους Δήμους του νομού Ηρακλείου:

Όπως ανέφερε στη συνέντευξη, τα έργα στον Καρτερό θα ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό. Το 80% των εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες, θα πρέπει να είναι έτοιμο στους προσεχείς 2,5 μήνες, έως τις αρχές Ιουνίου, διότι θα χρησιμοποιηθούν και για τη διεξαγωγή των τεσσάρων Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Beach Handball (Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων και Νεανίδων), που έχουμε αναλάβει από τις 14 έως τις 26 Ιουνίου.

«Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένουμε την ένταξη του Έργου στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 4.126.000€. Τα Τεύχη Δημοπράτησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Βάσει των διατάξεων που προσφάτως ψηφίσαμε, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, αναμένουμε μέσα στον Απρίλιο να έχουμε Ανάδοχο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις ανάγκες των τεσσάρων Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Beach Handball, όπου θα συμμετάσχουν συνολικά 64 χώρες, θα κατασκευαστούν ένα κεντρικό γήπεδο με λυόμενες περιμετρικές κερκίδες χωρητικότητας 2.500 θεατών, άλλα δύο χωρητικότητας 500 θεατών, ένα βοηθητικό γήπεδο, καθώς και προπονητήριο).

Ακριβώς τα ίδια γήπεδα, με την προσθήκη ενός ακόμη, θα φιλοξενήσουν τα αθλήματα των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων  (Beach Volley, Beach Soccer, Beach Tennis, Beach handball), αλλά και άλλα αθλήματα που θα προστεθούν. Επιπλέον, θα υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου, εγκαταστάσεις για Padel, για ξυλορακέτες κλπ.

Οι προετοιμασίες, σε συνεργασία με τους τρεις συνδιοργανωτές Δήμους (Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου) εξελίσσονται με γοργότατους ρυθμούς. Προ 10ημέρου είχαμε την πρώτη επίσκεψη του Προεδρείου και της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, επίσκεψη από την οποία έμειναν απολύτως ικανοποιημένοι.

Ο Λιβανέζος Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ για τους Αγώνες «Ηράκλειο 2023», Στρατηγός Σουχαήλ Κουρί, μετά από την αναχώρηση τους από το Ηράκλειο, απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στο Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Νίκο Νταμπακάκη, όπως ανάλογες δηλώσεις για «άριστη συνεργασία» έκανε και ο Πρόεδρος της ΔΕΜΑ, Νταβίντε Τιτζάνο.

Φιλοδοξούμε, τόνισε στη συνέχεια, μαζί με τη ΔΕΜΑ, να γράψουν ιστορία οι 3οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες και να είναι αναβαθμισμένοι ως προς τα αθλήματα στα οποία θα ανταγωνιστούν οι 26 χώρες από τις τρεις ηπείρους στη λεκάνη της Μεσογείου.

Για πρώτη φορά σ’ αυτή την αθλητική γιορτή, να λάβουν μέρος και αθλητές ΑμεΑ. Ήδη, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή έχει στείλει σχετικό αίτημα στην Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή προκειμένου η δεύτερη να προτείνει στη ΔΕΜΑ την ένταξη δύο αθλημάτων.

Έπειτα από πρόταση της FIBA, εξετάζεται και η ένταξη 3Χ3 μπάσκετ. Παράλληλα, ο ίδιος ο Προέδρος της ΔΕΜΑ, Νταβίντε Τιτζάνο, εξέφρασε την ενδιαφέρουσα ιδέα να συμπεριληφθεί και το Padel. Επιπλέον, η Διεθνής Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης και Φυσικής Κατάστασης, με πρόταση της προς την ΔΕΜΑ και σε εμάς εξέφρασε το ενδιαφέρον της να συμπεριληφθεί το Fitness στο αγωνιστικό πρόγραμμα.

«Εργαζόμαστε μεθοδικά και πολύ προσεκτικά. Έχουμε και την εμπειρία από τη διοργάνωση των 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στην Πάτρα το 2019 ως οδηγό μας, για το τι οφείλουμε να κάνουμε και τι να αποφύγουμε, προκειμένου το «Ηράκλειο 2023» να γράψει ιστορία στους Αγώνες. Και θα την γράψει, είμαι βέβαιος. Άλλωστε, τα αθλήματα παραλίας και θάλασσας πιστεύω ότι είναι το μέλλον και θα γνωρίζουν ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Με την ανάληψη και τη διεξαγωγή τόσο σπουδαίων διεθνών διοργανώσεων (και άλλων αντίστοιχων βεληνεκούς, όπως το Ράλλυ Ακρόπολις, ο ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας, που θα ξεκινήσει από το Ηράκλειο αμέσως μετά το Πάσχα και διασχίζοντας την Κρήτη θα περάσει από Αττική, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία για να καταλήξει στην Ήπειρο, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών αρχές Μαΐου στο Ηράκλειο, οι επετειακές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 90 χρόνων από την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπάσκετ, της FIBA, κατόπιν Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο στο Τσιρλίντινγκ και άλλα) προβάλλεται παγκοσμίως η χώρα μας, ο τόπος μας και τα οφέλη, φυσικά, δεν περιορίζονται μόνο στην ανάπτυξη του αθλητισμού μας. Είναι πολυποίκιλα, καθώς όλες αυτές οι διοργανώσεις συνδέονται άμεσα με τον αθλητικό τουρισμό και ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία μας συνολικά.

Ο διαγωνισμός για τα Έργα στο Λίντο, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, με το νέο κλειστό προπονητήριο μπάσκετ και βόλεϊ, αλλά και τη δημιουργία ανοικτών γηπέδων Beach Volley, Μπάσκετ 3Χ3 και χώρου Skateboard, θα προκηρυχθεί το πολύ εντός 1,5 μήνα. Όσο, για την κλειστή πισίνα ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης.

Για το Ναυταθλητικό Κέντρο στο Λιμάνι ο κ. Αυγενάκης είπε ότι βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης και παράλληλα αναμένουμε τις εγκρίσεις από την αρχαιολογική υπηρεσία και για τους περιβαλλοντικούς όρους. Υπολογίζεται ότι σε δύο μήνες θα προχωρήσει ο διαγωνισμός.

Share this

You may also like...