Επίσκεψη Καταλανών ελαιουργών-τυποποιητών ελαιολάδου στη Περιφέρεια Κρήτης μέσω του δικτύου AREPO

Κλιμάκιο Καταλανών τυποποιητών ελαιολάδου επισκέφθηκαν επί διήμερο την Κρήτη μέσω του δικτύου AREPO. Στόχος της επίσκεψης της ήταν η διαπεριφερειακή συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων για παραγωγή-επεξεργασία-τυποποίηση-διάθεση του ελαιολάδου στη Κρήτη.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Interreg/POCΤΕFA που υλοποιεί η Περιφέρεια Καταλονίας στην Ισπανία. Τους Καταλανούς υποδέχθηκε στο νησί μας η Περιφερειακή Σύμβουλος και εκπρόσωπος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών AREPO Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη.

Η κα. Χουδετσανάκη, στο πλαίσιο μια λιτής τελετής καλωσορίσματος των Ισπανών σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη ανέφερε, ότι, «σκοπός και ευχή όλων μας είναι, η παραμονή σας στην Κρήτη να αποτελέσει το κίνητρο για την εφαρμογή νέων, περισσότερο καινοτόμων προτάσεων και ιδεών που αφορούν στο τομέα μεταποίησης του ελαιολάδου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην Κρήτη θα έχετε την ευκαιρία, να γνωρίσετε την ιστορία, τις ομορφιές, τις γεύσεις και τις παραδόσεις του τόπου μας, να μιλήσετε με καλλιεργητές, να επισκεφθείτε μονάδες παραγωγής / επεξεργασίας προϊόντων ελιάς και επιχειρηματίες που προωθούν το ελαιόλαδο στον τόπο μας».

Στο πλαίσιο της διήμερης παραμονής των Καναλανών στο νησί μας, η Περιφέρεια Κρήτης οργάνωσε επισκέψεις στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελαίας στα Χανιά όπου παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στον τομέα του ελαιόλαδου από τον κ. Γιώργο Κουμπούρη, και στο εργαστήριο ποιότητας ελαιολάδου με τον κ. Γιώργο Καλαντζάκη, ενώ ξεναγήθηκαν στο αγρόκτημα βλέποντας τις κυριότερες ποικιλίες ελιάς.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την εταιρεία Terra Creta όπου ξεναγήθηκαν στο σύγχρονο ελαιοτριβείο, στη μονάδα συσκευασίας, ενώ είχαν τη δυνατότητα της γευσιγνωσίας. Στο χωριό Βούβες στο Κολυμπάρι Χανίων, επισκέφτηκαν την μακροβιότερη ελιά (3.000 ετών), ενώ στο Ρέθυμνο επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου όπου η Δ/ντρια του εργαστηρίου Ελευθερία Γερμανάκη παρουσίασε τις δράσεις που έχει αναπτύξει το εργαστήριο, ενώ παράλληλα είχαν γευσιγνωσία σε πιστοποιημένα ελαιόλαδα του νησιού. Το στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης Χαράλαμπος-Νικόλαος Πίτερης παρουσίασε το ευρωπαϊκό έργο DTRaIN.

Την δεύτερη ημέρα επισκέφθηκαν την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών, την εταιρεία «ΜΠΟΤΖΑΚΗΣ Α.Ε. CRETA OIL», τη Μονή Επανωσήφη, την εταιρεία «ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗΣ Α.Ε. CRETAN OLIVE OIL LIOKARPI PROTOGERAKIS» και την εταιρεία «ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ Α.Ε Oleum Crete Olive Oil – Kidonakis Bros G.P», όπου και γεύτηκαν το μοναδικής ποιότητας και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών ελαιόλαδο που τυποποιούν.

Ο επικεφαλής της αποστολής από την Περιφέρεια της Καταλονίας κ. Joan Codia i Tresanchez διευθύνων σύμβουλος της γενικής διεύθυνσης αγροτικών επιχειρήσεων ποιότητας και γαστρονομίας της Καταλονίας ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, αλλά και την κα. Χουδετσανάκη για την συνεχή παρουσία της στο πρόγραμμα της αποστολής. Παράλληλα ο κ. Tresanchez προσκάλεσε την κα. Χουδετσανάκη να πραγματοποιήσει ανάλογη επίσκεψη της Περιφέρειας Κρήτης στη Καταλονία.

Share this

You may also like...