Κεχαγιά: Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ να ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν να συμπορευτούν μαζί του

Συνέντευξη της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλας Κεχαγιά, στον τηλεοπτικό σταθμό Open και στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά:

Για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεχάσει ούτε την κυβέρνηση ούτε και την άσκηση αντιπολίτευσης σε αυτή, παρά τη συζήτηση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Χθες ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόωρη αποπληρωμή ύψους 8 δισ. ευρώ του χρέους της χώρας. Εμείς έχουμε την εξής ένσταση: για ποιο λόγο να κάνει αυτή την επιλογή, σε μια περίοδο που τα επιτόκια διεθνώς μειώνονται; Θα μπορούσαμε να περιμένουμε, ώστε να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια.

Για το ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο συνεργασίας σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια πρόταση στον δημόσιο διάλογο, η οποία θέτει το θέμα των κοινών πρωτοβουλιών ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ στο κοινοβουλευτικό πεδίο. Δεν συμφωνούμε με το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα θέματα. Παραδείγματος χάρη, έχουμε άλλη άποψη για το Σύμφωνο Μετανάστευσης. Στο θέμα της ακρίβειας, ωστόσο, το οποίο αφορά ολόκληρη την κοινωνία, υπάρχει συναντίληψη, οπότε θα μπορούσαμε να πάρουμε πρωτοβουλίες από κοινού. Με άλλα λόγια, σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες θα μπορούσαν να καταθέσουν από κοινού προτάσεις νόμου. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορέσουν να στριμώξουν πολιτικά την κυβέρνηση Μητσοτάκης ή ακόμη και να την αναγκάσουν να τις υιοθετήσει.

Για τον οδικό χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στ. Κασσελάκης θα παρουσιάσει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το πώς θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστική δύναμη της Κεντροαριστεράς, με ορίζοντα το καταστατικό συνέδριο στις αρχές Οκτωβρίου. Εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε το ΠΑΣΟΚ υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στ. Κασσελάκης έκανε ένα άνοιγμα σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων. Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενώσει όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, που νιώθουν ότι εφάπτονται αξιακά με τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να συμπορευτούν μαζί του. Το ζήτημα αυτό θα αποσαφηνιστεί πλήρως στο καταστατικό συνέδριο του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά ούτε τη διάλυση των υπαρχόντων σχηματισμών ούτε τη δημιουργία νέων. Το κόμμα θα διατηρήσει την αυτονομία του. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηγεσία η οποία εκλέχτηκε πρόσφατα και με αυτή θα προχωρήσει. Δεν συζητάμε ούτε για νέα ηγεσία ούτε για νέο φορέα. Στο πλαίσιο της αυτοτέλειας του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεργασίες, προφανώς, δεν αποκλείονται.

Κανένας δεν θέλει να φύγει κανείς. Ο Στ. Κασσελάκης είπε το αυτονόητο, ότι αν κάποιος δεν αισθάνεται καλά ή δεν συμφωνεί με τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος, είναι δικό του θέμα να αποφασίσει τι θα κάνει.

Για την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ και την αξιολόγηση του αποτελέσματος

Η προεκλογική καμπάνια ήταν μια συλλογική προσπάθεια. Ο πρόεδρος του κόμματος πήγε κυριολεκτικά παντού, σε κάθε περιοχή της χώρας. Και όταν μιλάμε ειδικά για προεκλογική περίοδο, εκ των πραγμάτων ο ηγέτης είναι αυτός που δίνει τον τόνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές αλλά και τα στελέχη του κόμματος δεν έκαναν περιοδείες. Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα γίνει συντεταγμένα. Σε γενικές γραμμές, ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε καλά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο είχε πρόβλημα σε ορισμένα κομμάτια της περιφέρειας.

Για το Ινστιτούτο που προανήγγειλε ο Στ. Κασσελάκης

Το ινστιτούτο που προανήγγειλε ο Στ. Κασσελάκης θα έχει διπλή έδρα, στην Αθήνα και στην Νέα Υόρκη. Ο βασικός του στόχος είναι η συγκρότηση της προοδευτικής ατζέντας στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ζήτημα εξαιρετικά επείγον λόγω και της ανόδου της άκρας Δεξιάς που σημειώθηκε πανευρωπαϊκά στις πρόσφατες κάλπες. Τα θέματα με το οποία θα ασχολείται το ινστιτούτο αφορούν ολόκληρη την προοδευτική ατζέντα: από τη μετανάστευση και τις κοινωνικές ανισότητες μέχρι και την Παλαιστίνη, για την οποία η Ευρώπη πρέπει να πάρει θέση.

Share this

You may also like...