Ουκρανία: Με 75 πυραύλους τα αντίποινα της Ρωσίας

Με ένα φονικό κύμα πυραυλικών επιθέσεων το πρωί της Δευτέρας το οποίο έπληξε αρκετές ουκρανικές πόλεις ανάμεσά τους και την πρωτεύουσα Κίεβο φαίνεται ότι επέλεξε η Ρωσία να προχωρήσει σε αντίποινα για την έκρηξη στην γέφυρα στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων συνολικά εκτοξεύτηκαν 75 πύραυλοι με στόχους διάφορες ουκρανικές πόλεις με τους 41 εξ αυτών να εξουδετερώνονται από την ουκρανική αεράμυνα.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός μόνο από την επίθεση στο Κίεβο κάνει λόγο για 8 νεκρούς και 24 τραυματίες με τον δήμαρχο της πόλης να κάνει λόγο για εκρήξεις στο κέντρο της πόλης λίγες ώρες μετά το «κατηγορώ» του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ήταν οι ουκρανικές δυνάμεις που προκάλεσαν την έκρηξη στην γέφυρα στην Κριμαία.

Όπως υποστήριξε σε νέο μήνυμά του, λίγο μετά τις 11 το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι στόχος του «κύματος» των πυραυλικών επιθέσεων ήταν τόσο άμαχοι όσο και ενεργειακές δομές, στόχοι που επελέγησαν «για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καταστροφή».

«Το σημερινό πρωινό είναι δύσκολο. Είμαστε αντιμέτωποι με τρομοκράτες. Δεκάδες πύραυλοι, ιρανικοί “Σαχίντ”. Ο στόχος τους διπλός. Ενεργειακές υποδομές σε όλη τη χώρα. Στο Κίεβο, στο Ντνίπρο, στη Ζαπορίζια, στο Σούμι, στο Χάρκοβο, στο Ζιτομίρ. Ήθελαν πανικό και χάος, ήθελαν να καταστρέψουν τις ενεργειακές υποδομές μας. Ο δεύτερος στόχος ήταν οι άμαχοι. Η ώρα και οι στόχοι επελέγησαν προσεκτικά για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καταστροφή. Μείνετε στα καταφύγια. Ακολουθήστε τους κανόνες ασφαλείας. Και να θυμάστε πάντα: Η Ουκρανία ήταν εδώ πριν να εμφανιστεί αυτός ο εχθρός και θα είναι πάντα εδώ και μετά από αυτόν» ανέφερε στο μήνυμα του ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, που σημειώθηκαν σήμερα σε όλη την Ουκρανία, δείχνουν ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους», ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποσχέθηκε εκδίκηση.

«Η μοναδική τακτική του Πουτιν είναι ο τρόμος σε ειρηνικές ουκρανικές πόλεις, αλλά δεν θα λυγίσει την Ουκρανία. Αυτή είναι επίσης η απάντησή του σε όλους αυτούς που θέλουν να τον κατευνάσουν και θέλουν να μιλήσουν μαζί του για ειρήνη: ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Από την πλευρά του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει να εκδικηθεί για τα σημερινά ρωσικά πλήγματα: «Υπάρχουν θυσίες ανθρώπων και καταστροφή. Ο εχθρός θα τιμωρηθεί για τον πόνο και το θάνατο που έφερε στη γη μας! Θα πάρουμε εκδίκηση».

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, χτυπήθηκε με πυραύλους για πρώτη φορά μετά τον περαμσένο Ιούνιο όταν τότε είχε χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και είχαν τραυματιστεί άλλοι 8. Την Δευτέρα, όμως, το χτύπημα έγινε στο κέντρο του Κιέβου με ρωσικά μέσα ενημέρωσης να υποστηρίζουν ότι ένας από τους πυραύλους έπεσε μέχρι και κοντά στο γραφείο του Ζελένσκι.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα ανατινάχθηκε επίσης μια γέφυρα, μετέδωσε το Anadolu με τοπικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες στην κόκκινη γραμμή του μετρό του Κιέβου σταμάτησαν να λειτουργούν και ότι όλοι οι υπόγειοι σιδηροδρομικοί σταθμοί λειτουργούν τώρα ως καταφύγια.

Εντωμεταξύ στη Ρωσία είναι σε εξέλιξη το σύμβουλιο ασφαλείας υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν το οποίο στην αρχή της συνεδρίασής του ασχολήθηκε με την επιστράτευση 300.000 στρατιωτών που ανακοινώθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο τον Σεπτέμβριο.

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο με μια νεαρή κοπέλα να περπατάει στο Κίεβο όταν ξαφνικά και σε μικρή απόσταση σκάει άλλος ένας πύραυλος με το ωστικό κύμα να «χτυπάει» το κορίτσι.

 

Δημοσιογράφος της Wall Street Journal ανήρτησε βίντεο το οποίο υποστηρίζει ότι καταγράφηκε στο πάρκο Σεβτσένκο στο κεντρικό Κίεβο, «το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο πάρκο της πόλης, το οποίο είναι συνήθως γεμάτο με ανθρώπους και μουσικούς του δρόμου». Στο βίντεο, δε, φαίνεται ένας κρατήρας κοντά σε παιδικά παιχνίδια.

 

Πηγή protothema.gr 

Share this

You may also like...