ΠΕΔ Κρήτης: Αναγκαία η κατάργηση ή η αναβολή του τέλους ταφής

Με πλήρως αιτιολογημένο σκεπτικό επανήλθε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, με νέο έγγραφό της προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κων. Σκρέκα και τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ζητώντας την κατάργηση ή την αναβολή του Τέλους Ταφής.

Στο νέο έγγραφό της, η ΠΕΔ Κρήτης επαναλαμβάνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες το τέλος ταφής δεν εξυπηρετεί καμία περιβαλλοντική ή κοινωνική ανάγκη, αλλά αντίθετα λειτουργεί τιμωρητικά για τους Πολίτες και φυσικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια χρονική συγκυρία υγειονομικής, οικονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόλυτα τεκμηριωμένες θέσεις της ΠΕΔ Κρήτης, της ΚΕΔΕ αλλά και των άλλων φορέων της Τ.Α.

Παράλληλα, στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά στην καθυστέρηση κατασκευής των νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας.

Τι ζητά από τους Υπουργούς η ΠΕΔ Κρήτης

Κατόπιν όλων αυτών, η ΠΕΔ Κρήτης ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Να επανεξετάσουν τις θέσεις τουςκαι να καταργηθεί ή να αναβληθεί η επιβολή του τέλους ταφής που επιβαρύνει τους πολίτες και κατ’ επέκταση την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

2)    Η  Πολιτεία να αναλάβει το κόστος των συνεπειών για την πολύχρονη ολιγωρία της στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων.

3)    Να αναγνωριστούν οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι  Ο.Τ.Α και οι ΦοΔΣΑ για την ένταξη, δημοπράτηση και ολοκλήρωση έγκαιρα των έργων, καθώς επίσης και η καθοριστική τους συμβολή στην προστασία του Περιβάλλοντος.

 

Share this

You may also like...