Βραζιλία: Υποστηρικτές του Μπολσονάρο εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια

Φωτογραφία - CNN Brazil

Θύμισε λίγο από τα γεγονότα που σημειώθηκαν τον Γενάρη του 2021 στις ΗΠΑ με τους ψηφοφόρους του Τράμπ που είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο, τα επεισόδια που προκάλεσαν υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Μπολσονάρο.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρου, τυλιγμένοι με βραζιλιάνικες σημαίες και φορώντας κίτρινα μπλουζάκια, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλαν στο Κογκρέσο και σε κτίρια υπουργείων στην Μπραζίλια.

Οι διαδηλωτές προκάλεσαν, μάλιστα, υλικές ζημιές σε κάποια από τα κυβερνητικά κτήρια που προσπάθησαν να εισβάλουν.

Σύμφωνα με βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα έφυγε από την πρωτεύουσα της χώρας μόλις ξέσπασαν τα επεισόδια με προορισμό το Σάο Πάολο.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Folha» ο πρόεδρος της χώρας επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο για μια πτήση διάρκειας περίπου δύο ωρών, την ώρα που οι ταραχές στην Μπραζίλια ξεκινούσαν.

 

Ο Λούλα υποστήριξε ότι θα αντιμετωπίσει την απόπειρα πραξικοπήματος με αποφασιστικότητα.

«Φανατικοί φασίστες, έκαναν κάτι που δεν έγινε ποτέ στη χώρα μας. Θα τιμωρηθούν. Θα μάθουμε ποιος χρηματοδότησε τους βάνδαλους. Αποφασίζω την παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας της Μπραζίλια» ανέφερε μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του.

Έκανε λόγο για «βάνδαλους φασίστες» και κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» στην πρωτεύουσα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους την πόλη και να αποκαταστήσουν την τάξη.

«Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν», είπε αναφερόμενος σε εκείνους που ευθύνονται για τις λεηλασίες, από την Αραρακουάρα του Σάο Πάολο.

 

Share this

You may also like...