Ο Υπουργός Υγείας για τυχόν περιστατικά ηπατίτιδας που εμφανιστούν στη χώρα

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλέυρης, στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» μίλησε για το πόσο προετοιμασμένη είναι η Ελλάδα σε τυχόν περιστατικά ηπατίτιδας που εμφανιστούν.

“Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε έναν ιδιαίτερο τύπο του ιού, που δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί με τις γνωστές ηπατίτιδες που υπάρχουν και έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά”, σημείωσε στη συνέντευξη. “Σύμφωνα με τη εικόνα που έχουμε από τις άλλες χώρες, κατά βάση τα περιστατικά δεν είναι σοβαρά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες σοβαρές περιπτώσεις και σε έναν μικρό αριθμό έχει χρειαστεί να γίνει και μεταμόσχευση”, τόνισε.

Ο υπουργός Υγείας, όπως διαβεβαίωσε έχουν ενημερωθεί οι επιστημονικές ενώσεις και όλα τα νοσοκομεία και μάλιστα έχουν ζητήσει να γνωστοποιηθούν στο Υπουργείο και τα περιστατικά ηπατίτιδας που είχαμε από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα.

“Η χώρα μας είναι πλήρως προετοιμασμένη να διαχειριστεί σοβαρά περιστατικά” επισήμανε στη συνέχεια.  Αν και όπως πιστεύει ο ίδιος, δεν θα χρειαστεί να συζητάμε για αυτό αφού και παγκοσμίως είναι πάρα πολύ λίγες αυτές οι περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση όπως τόνισε, έχουμε, σαν χώρα, συμβάσεις με δύο εξειδικευμένα κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο, όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος σε μικρά παιδιά. “Είμαστε πανέτοιμοι ακόμα και για το χειρότερο σενάριο και για αυτό το λόγο θέλω να ξέρουν οι γονείς- όλοι όσοι έχουμε παιδιά, και εγώ έχω παιδιά κάτω των 16 ετών- να ξέρουμε ότι παρακολουθούμε πλήρως όλες τις αναφορές που γίνονται στις χώρες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα”, κατέληξε.

Share this

You may also like...