Ελλάδα -Αίγυπτος: Υπογραφή συμφωνίας ορόσημο στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε τη Τρίτη 22 Νοεμβρίου, το Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Στρατηγό κ. Μοχάμεντ Ζάκι (Mohamed Zaki) και υπέγραψαν τη Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, για τη Συνεργασία στους τομείς της Αεροναυτικής και της Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης.

Η τελετή υπογραφής έγινε παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νικόλαου Δένδια και Αιγύπτου, κ. Σαμέχ Σούκρι (Sameh Shoukry). Συμμετείχαν, επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑΣτρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, κ. Οσάμα Ασκάρ (Osama Askar).

Στην ομιλία του, κατά την τελετή της υπογραφής, ο Υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος, υπογράμμισε ότι με την Συμφωνία, η οποία αποτελεί νέο ορόσημο στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέδειξε το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και της κοινής θέλησης των δύο χωρών για περαιτέρω διεύρυνσή της.

Υπογράμμισε, επίσης, την σημασία της ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες στην «Άσκηση MEDUSA», που πραγματοποιείται από 19-25/11/22, με μεγάλη επιτυχία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν ως κοινό στόχο την υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον ομόλογό του, με συμμετοχή των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, κατά την οποία συζητήθηκαν δραστηριότητες και προγράμματα για τον εμπλουτισμό της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Share this

You may also like...