«Κοσμοπλημμύρα» στο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

Τα Κρητικά προϊόντα, η αυθεντική Κρητική κουζίνα ως πρότυπο της Κρητικής διατροφής και η λαϊκή μας παράδοση αναδείχθηκαν με επιτυχία στο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας από πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης σε μια κορυφαία διοργάνωση-θεσμό, που έγινε στους Αποστόλους Ηρακλείου με ελεύθερη είσοδο και είχε την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Το φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας «μαγνήτισε» στο μεγάλο χώρο του υπαίθριου θεάτρου χιλιάδες πολίτες που εντυπωσιάστηκαν από τα αρώματα και τις σπάνιες γεύσεις των Κρητικών παραδοσιακών φαγητών που μαγείρευαν επί τόπου δεκάδες μέλη πολιτιστικών συλλόγων γυναίκες και άντρες. Πάμπολες ήταν οι παλιές συνταγές που αναβίωσαν στο χώρο του φεστιβάλ για την παρασκευή Μινωικών φαγητών αλλά και άλλων γεύσεων της Κρητικής παραδοσιακής κουζίνας.

«Η Περιφέρεια στηρίζει διοργανώσεις και δράσεις που αναδεικνύουν και προβάλλουν τα Κρητικά προϊόντα, την λαϊκή παράδοση, την Κρητική κουζίνα, το πρότυπο της Κρητικής διατροφής» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του στο φεστιβάλ-αλλά και σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ-,ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης επίσης έκανε αναφορά στον επιτυχημένο θεσμό του φεστιβάλ που γιορτάζει τα 10 του γενέθλια, δίδοντας παράλληλα συγχαρητήρια στο Προεδρείο του, στους οργανωτές, στα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων και σε όλους τους συμμετέχοντες. Από την πλευρά της η Πρόεδρος του φεστιβάλ Λένα Ηγουμενάκη ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την στήριξη, όπως και όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους συνεργάτες και συμμετέχοντες, εκφράζοντας παράλληλα την χαρά της για την μεγάλη επιτυχία του φεστιβάλ.

Στο χώρο του φεστιβάλ παράλληλα με τα παραδοσιακά κρητικά ποτά, και τα μαγειρέματα, οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν «ζωντανά», και να γευτούν κρητικά -παραδοσιακά φαγητά, που αναδεικνύουν την αυθεντική διατροφική και κοινωνική παράδοση του τόπου μας, Παράλληλα οι επισκέπτες και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές είχαν την δυνατότητα να δουν και να θαυμάσουν την παρουσίαση από μεγάλες γυναίκες την τέχνη της πανεροπλεκτικής, την τέχνη της υφαντικής με τον παραδοσιακό αργαλειό, την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Ο άρτος ο επιούσιος”, ενώ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και στην παιδική γωνίτσα. Ήταν το τραπέζι μύησης στην παραδοσιακή γαστρονομία δεκάδων παιδιών που με την καθοδήγηση παιδαγωγών και γιαγιάδων από διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους έφτιαχναν μαζί παραδοσιακές συνταγές. Επίσης το παραδοσιακό γιορταστικό κλίμα ενίσχυσαν τα μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα του Αντώνη Μαλλιωτάκη, ενώ παράλληλα έγινε παρουσίαση παραδοσιακών Κρητικών χορών από τον Λαογραφικό όμιλο «Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης», με την συμμετοχή στην συνέχεια και εκατοντάδων παραβρισκομένων επισκεπτών. Στην διάρκεια της βραδιάς έγιναν βραβεύσεις γυναικών για την προσήλωση τους στην τήρηση και ανάδειξη της τοπικής παράδοσης, από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τους Αντιπεριφερειάρχες Γιώργο Πιτσούλη, Ρένα Χουδετσανάκη, Σταύρο Τζεδάκη, τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη τον π. Αντιπεριφερειάρχη Λαμπρό Βαμβακά, από τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Τάσο Παπαδάκη, και την σεφ Ντίνα Νικολάου.

Share this

You may also like...