Κρήτη: Συνέδριο για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας» στην Ιταλία

Στο διήμερο Συνέδριο για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας-European Maritime Day 2022» στη Ραβέννα της Ιταλίας συμμετείχε ο Γιώργος Αλεξάκης Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα εκπροσωπώντας και την CPMR -Συνέλευση των Παράκτιων Ευρωπαϊκών Περιφερειών ως Αντιπρόεδρος επί των Θαλασσίων Θεμάτων.

Ο Γιώργος Αλεξάκης συμμετείχε ως ομιλητής στην θεματική ενότητα για την «Έξυπνη Εξειδίκευση και τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία», παρουσιάζοντας την εμπειρία των Ευρωπαϊκών Περιφερειών από τη συνεργασία σε ποικίλους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας για την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο των Περιφερειακών Στρατηγικών Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Όπως τόνισε ο ίδιος, δίδεται η ευκαιρία στις Περιφέρειες μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων να εστιάσουν σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και σε κοινές ανάγκες, και να ενεργοποιήσουν  τους φορείς του «Τετραπλού Έλικα της Καινοτομίας» (δημόσιος – ιδιωτικός τομέας, ερευνητικά/ακαδημαϊκά ιδρύματα, πολίτες) για την προτεραιοποίηση και ιεράρχηση  θεμάτων που μπορούν μέσα από νέα έργα να οδηγήσουν σε καινοτόμα επιχειρηματικά προϊόντα και νέες βιώσιμες επενδύσεις στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας.

Ο Γ. Αλεξάκης αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες της CPMR για την «γαλάζια συνιστώσα» της Έξυπνης Εξειδίκευσης και για την προώθηση σχετικών έργων διαπεριφερειακής συνεργασίας στα μέλη της (Περιφέρειες).

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Αλεξάκης συμμετείχε επίσης στο τελικό Συνέδριο του έργου BLUE DEAL του χρηματοδοτικού πλαισίου Interreg MED για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη θάλασσα, σε ότι αφορά στην ενημέρωση της Κρήτης για τις ευκαιρίες ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θαλάσσια περιοχή περιμετρικά του νησιού.

Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας συμμετείχε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, Ωκεανούς και Αλιεία Virginijus Sinkevincius, η Γεν. Διευθύντρια Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Charlina Vitcheva, Διευθυντές και άλλα στελέχη υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπουργοί, Δήμαρχοι, Ερευνητές, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα κ.α.

Share this

You may also like...