Ξανθός: Λειτουργική κατάρρευση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ξανθό Ανδρέας, προς τον Υπουργό Υγείας, τονίστηκαν τα οξυμμένα λειτουργικά προβλήματα του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος του Νομού.  Όπως επισημάνθηκε, η τακτική χειρουργική δραστηριότητα του νοσοκομείου σε κρίσιμες ειδικότητες (γενική χειρουργική, ορθοπεδική, γυναικολογία, ΩΡΛ ) πρακτικά έχει ανασταλεί εδώ και περίπου δύο χρόνια, ενώ ακόμα και επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται με δυσκολία, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης αναισθησιολόγων. Το πρόβλημα αυτό, σε συνδυασμό με την οριακή στελέχωση του ΤΕΠ και της ΜΕΘ, επηρεάζει και την ασφάλεια των διακομιδών, δεδομένου ότι εφαρμόζεται ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για τη δυνατότητα διενέργειας διακομιδών βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών από μη έμπειρους και μη εξειδικευμένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (παθολόγοι, ορθοπεδικοί, νευρολόγοι, νεφρολόγοι, καρδιολόγοι, γαστρεντερολόγοι κ.λ.π), εξέλιξη που οδηγεί σε επικίνδυνη υποχώρηση των προδιαγραφών ασφαλούς και ποιοτικής λειτουργίας του ΕΣΥ.

Πιο αναλυτικά:

Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Λειτουργική κατάρρευση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου- σε απόγνωση γιατροί και ασθενείς

Σε πρόσφατη εκδήλωση για την Υγεία που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο με πρωτοβουλία γιατρών του νοσοκομείου και ενεργών πολιτών που υπερασπίζονται τη δημόσια περίθαλψη, αναδείχθηκαν τα οξυμμένα λειτουργικά προβλήματα του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος του Νομού και εκφράστηκε η απόγνωση εργαζομένων και ασθενών για τη δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Όπως επισημάνθηκε, η τακτική χειρουργική δραστηριότητα του νοσοκομείου σε κρίσιμες ειδικότητες (γενική χειρουργική, ορθοπεδική, γυναικολογία, ΩΡΛ ) πρακτικά έχει ανασταλεί εδώ και περίπου δύο χρόνια, ενώ ακόμα και επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται με δυσκολία, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης αναισθησιολόγων. Το πρόβλημα αυτό, σε συνδυασμό με την οριακή στελέχωση του ΤΕΠ και της ΜΕΘ, επηρεάζει και την ασφάλεια των διακομιδών, δεδομένου ότι εφαρμόζεται ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για τη δυνατότητα διενέργειας διακομιδών βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών από μη έμπειρους και μη εξειδικευμένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (παθολόγοι, ορθοπεδικοί, νευρολόγοι, νεφρολόγοι, καρδιολόγοι, γαστρεντερολόγοι κ.λ.π), εξέλιξη που οδηγεί σε επικίνδυνη υποχώρηση των προδιαγραφών ασφαλούς και ποιοτικής λειτουργίας του ΕΣΥ. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει στην πλήρη αποδιοργάνωση του νοσοκομείου, έχει ενισχύσει το κλίμα απογοήτευσης, επαγγελματικής εξουθένωσης και παραίτησης νέων γιατρών και, κυρίως, έχει επιδεινώσει δραματικά τις συνθήκες αξιόπιστης και αποτελεσματικής φροντίδας των ασθενών. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ υποτιμούν τη σοβαρότητα του προβλήματος και την κρισιμότητα της κατάστασης και, σε κάθε περίπτωση, δεν δίνουν ούτε άμεσες αλλά ούτε μακροπρόθεσμες λύσεις μπροστά στο σημερινό αδιέξοδο και στην αδιαμφισβήτητη λειτουργική κατάρρευση του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Επειδή οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν ήδη ξεπεράσει τις ψυχοσωματικές τους αντοχές στη μάχη κατά της πανδημίας και απαιτούν αναβάθμιση και όχι απαξίωση των συνθηκών εργασίας και της επιστημονικά αποδεκτής άσκησης των καθηκόντων τους.
Επειδή είναι προφανές ότι με τις σημερινές συνθήκες εργασίας, αμοιβής, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης, το ΕΣΥ, και ειδικά τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της επαρχίας όπως του Ρεθύμνου, δεν είναι πια ελκυστικά για τους νέους γιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Θα διασφαλίσει την υλοποίηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου που θα περιλαμβάνει την προσωρινή κάλυψη των κενών σε ειδικότητες ζωτικής σημασίας όπως οι αναισθησιολόγοι με ευθύνη της 7ης ΥΠΕ ;
2. Θα εγγυηθεί τη στοχευμένη στήριξη και βιώσιμη προοπτική του Νοσοκομείου, μέσα από τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου κινήτρων για το ιατρικό δυναμικό του ΕΣΥ, ειδικά για τις ειδικότητες που είναι σε έλλειψη και για τις θέσεις που προκηρύσσονται χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον; Θα προχωρήσουν άμεσα το Υπουργείο Υγείας και η ΚΤΥΠ ( Κτιριακές Υποδομές) στις απαραίτητες ενέργειες για την ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου στο χώρο που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης ;

Ο ερωτών βουλευτής

Ξανθός Ανδρέας

Share this

You may also like...