Λύσεις για τα προβλήματα του σχολείου των παιδιών τους στη Γερωνυμάκη αναζητούν οι γονείς

Τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρακολούθησαν αντιπροσωπεία δύο Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 24ου και 31ου δημοτικού σχολείου, μέλη του συλλόγου διδασκόντων των δύο αυτών σχολείων καθώς και γονείς, οι οποίοι πήγαν εκεί προκειμένου να διεκδικήσουν το αυτονόητο, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, για τα παιδιά των δύο αυτών σχολείων να μπορούν να κάνουν μάθημα σε αξιοπρεπείς συνθήκες κατάλληλες για παιδιά κι όχι για ποντίκια.

Σύμφωνα με τους γονείς, το σχολικό αυτό συγκρότημα, το Γερωνυμάκειο Βρεφοκομείο, αποτελεί ένα από τα πιο παλιά σχολεία του δήμου μας με μεγάλη ιστορία αλλά και πολλές πληγές καθώς για πολλά χρόνια παρέμεινε ασυντήρητο. Ο σεισμός της 27ης Σεπτέμβρη ήρθε να το αποτελειώσει. Από τότε ξεκίνησε ο Γολγοθάς των οικογενειών και των διδασκόντων που κάνουν μάθημα σε ακατάλληλους εργοταξιακούς (!!) οικίσκους με μόλις δύο τουαλέτες για εκατοντάδες μαθητές! Μάλιστα δύο νέες τουαλέτες που εδώ και μέρες έχουν παραδοθεί στο σχολείο, μόλις χθες το μεσημέρι , δηλαδή λίγο πριν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, συνδέθηκαν από τη ΔΕΥΑΗ! Γονείς και εκπαιδευτικοί απαίτησαν τόσο ένα μακροχρόνιο σχέδιο για την συντήρηση και μετατροπή του παλιού κτηρίου σε σύγχρονο σχολείο όσο και την ανέγερση νέου σχολείου σε κατάλληλο μέρος. Αλλά και άμεσες λύσεις προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά να συνεχίσουν τα μαθήματα τους το Σεπτέμβρη δια ζώσης. Αντί για δεσμεύσεις και απαντήσεις (πχ αν η μελέτη που είχε δεσμευτεί ο δήμος ότι θα κάνει, τελικά έγινε) εισέπραξαν το χλευασμό, την αδιαφορία αλλά και την κοροϊδία από τη Δημοτική Αρχή που έφτασε σε σημείο να προκαλέσει, δια του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, τη διακοπή της συνεδρίασης. Αλλά την ίδια αδιαφορία και έλλειψη σεβασμού εισέπραξε νωρίτερα στην ίδια συνεδρίαση και ο Σύλλογος γονέων και φίλων του δημοτικού ωδείου που ζήτησε αίθουσες να στεγαστούν οι μαθητές του ωδείου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο!

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους οι γονείς αναφέρουν:

Με μεγάλη οργή και αγανάκτηση αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ένωσης Γονέων Δ. Ηρακλείου, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιώργο Σκεπάρνη, παρακολουθήσαμε τη χθεσινή (30/5/2022) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Ηρακλείου. Σε αυτή την συνεδρίαση η δημοτική αρχή, μέσω όλων των αρμόδιων αντιδημάρχων της-εκτός του κ. Αναστασάκη που έλειπε από την χθεσινή συνεδρίαση- και του ίδιου του Δημάρχου,  απαξίωσε αντιπροσωπεία των δύο Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 24ου και 31ου δημοτικού σχολείου, μέλη του συλλόγου διδασκόντων των δύο αυτών σχολείων καθώς και γονείς, οι οποίοι πήγαν εκεί προκειμένου να διεκδικήσουν το αυτονόητο: τα παιδιά των δύο αυτών σχολείων να μπορούν να κάνουν μάθημα σε αξιοπρεπείς συνθήκες κατάλληλες για παιδιά κι όχι για ποντίκια.

Το σχολικό αυτό συγκρότημα, το Γερωνυμάκειο Βρεφοκομείο, αποτελεί ένα από τα πιο παλιά σχολειά του δήμου μας με μεγάλη ιστορία αλλά και πολλές πληγές καθώς για πολλά χρόνια παρέμεινε ασυντήρητο. Ο σεισμός της 27ης Σεπτέμβρη ήρθε να το αποτελειώσει. Από τότε ξεκίνησε ο Γολγοθάς των οικογενειών και των διδασκόντων που κάνουν μάθημα σε ακατάλληλους εργοταξιακούς (!!) οικίσκους με μόλις δύο τουαλέτες για εκατοντάδες μαθητές! Μάλιστα δύο νέες τουαλέτες που εδώ και μέρες έχουν παραδοθεί στο σχολείο, μόλις χθες το μεσημέρι , δηλαδή λίγο πριν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, συνδέθηκαν από τη ΔΕΥΑΗ! Γονείς και εκπαιδευτικοί απαίτησαν τόσο ένα μακροχρόνιο σχέδιο για την συντήρηση και μετατροπή του παλιού κτηρίου σε σύγχρονο σχολείο όσο και την ανέγερση νέου σχολείου σε κατάλληλο μέρος. Αλλά και άμεσες λύσεις προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά να συνεχίσουν τα μαθήματα τους το Σεπτέμβρη δια ζώσης. Αντί για δεσμεύσεις και απαντήσεις (πχ αν η μελέτη που είχε δεσμευτεί ο δήμος ότι θα κάνει, τελικά έγινε) εισέπραξαν το χλευασμό, την αδιαφορία αλλά και την κοροϊδία από τη Δημοτική Αρχή που έφτασε σε σημείο να προκαλέσει, δια του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, τη διακοπή της συνεδρίασης. Αλλά την ίδια αδιαφορία και έλλειψη σεβασμού εισέπραξε νωρίτερα στην ίδια συνεδρίαση και ο Σύλλογος γονέων και φίλων του δημοτικού ωδείου που ζήτησε αίθουσες να στεγαστούν οι μαθητές του ωδείου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο!

Οι απαντήσεις που πήραν οι γονείς και διδάσκοντες από τα 24ο και 31ο εν ολίγοις ήταν ότι δεν πρόκειται να βρεθεί λύση ούτε μακροχρόνια ούτε και πρόσκαιρη, δηλαδή ότι τα παιδιά θα συνεχίσουν να κάνουν μάθημα σε εργοταξιακά κοντέινερ! Μάλιστα ακούστηκε και η πρόταση να πάνε τα σχολεία στο λιμάνι, εκεί που έχει δημιουργηθεί το σχολείο-μπαλαντέρ με τις λυόμενες αίθουσες, τις οποίες έχουν τάξει εδώ και μέρες δημόσια στα δυο ειδικά σχολεία (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) της Ακαδημίας!!! Όχι μόνο κοροϊδεύουν αλλά και προσπαθούν να στρέψουν το ένα σχολείο ενάντια στο άλλο!!

Ίδια υποκρισία βέβαια και σχεδόν από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων και προσώπων, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κυβέρνησαν το δήμο μας αλλά και την νομαρχία- περιφέρεια και φέρουν ευθύνη για το γεγονός ότι για πάνω από 20 χρόνια δεν έχει χτιστεί ούτε ένα σχολείο στο Δήμο μας! Ότι δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες στατικές μελέτες, αντισεισμική θωράκιση της σχολικής στέγης κλπ.

Στεκόμαστε στο πλευρό των γονιών και των διδασκόντων στο 24ο και 31ο  δημοτικό σχολείο. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα τους. Καταδικάζουμε την αντιμετώπιση που είχαν από την δημοτική αρχή.  Δεν θα περάσει η προσπάθεια που κάνει να στρέψει το ένα σχολείο ενάντια στο άλλο, η προσπάθεια να δημιουργηθούν δήθεν ευνοούμενοι  και δήθεν αντίπαλοι.

Διεκδικούμε άμεσες λύσεις για όλα τα σχολεία που κινδυνεύουν να μην ανοίξουν ή να ανοίξουν με πολλά και μεγάλα προβλήματα το Σεπτέμβρη. Εδώ και τώρα η δημοτική αρχή να προετοιμάσει άλλο ένα σχολείο – μπαλαντέρ σε χώρο που διαθέτει με κατάλληλους οικίσκους. Αλλά και να υπάρξει έστω και τώρα μακρόπνοος σχεδιασμός για κατασκευή νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων αλλά και συντήρηση και προσαρμογή των παλαιών κτηρίων στα σημερινά δεδομένα, με αντισεισμικούς ελέγχους, με χρηματοδότηση από το κράτος κι όχι από τις τσέπες των δημοτών. Δεν θα ανεχτούμε άλλα Καπετανάκεια!!

Η Ένωση Γονέων Δ. Ηρακλείου αναλαμβάνουμε δράση!! Καλούμε τους γονείς που μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες καθώς η σχολική χρονιά τελειώνει αλλά τα προβλήματα μένουν, να συναντηθούμε και να συζητήσουμε τα προβλήματα μας την Τετάρτη 22 Ιούνη και ώρα 7μμ στην αίθουσα της παλιάς λαχαναγοράς στην παραλία – έναντι μουσείου φυσικής ιστορίας.”

Share this

You may also like...