200 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσιεύτηκε τη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, ο οδηγός του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», στο site του ΥΠΕΝ https://ypen.gov.gr/exoikonomo-epicheiro/ , με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ. Το νέο πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο προϋπολογισμός του θα κατανεμηθεί ως εξής:

  • 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών.
  • 100 εκατ. ευρώ για τον Κλάδο του Τουρισμού.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σημαντικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, όπως αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους και των συστημάτων φωτισμού, επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού χώρων, εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α.

Ειδικότερα:

–          Για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 €,

–          Για τον κλάδο του Τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 50.000 € έως και 500.000 €. Η Δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως εκατό (100) κλίνες.

Για κάθε πρόταση έργου που θα υποβληθεί, ο ελάχιστος ενεργειακός – περιβαλλοντικός στόχος ορίζεται οι εξής:

  • Μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%.
  • Εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35%.
  • Αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρείς (3) ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα είναι συγκριτική, στο πλαίσιο συνολικής βαθμολογίας που θα προκύπτει βάση κριτηρίων και συντελεστών βαρύτητας που περιγράφονται αναλυτικά στην προδημοσίευση του οδηγού.

Η προδημοσίευση που αφορά την πρόσκληση του προγράμματος  «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» θα παραμείνει αναρτημένη έως την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Δρομολογούμε ένα ακόμα πολύ σημαντικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, αυτή τη φορά για ελληνικές επιχειρήσεις. Μετά το «Εξοικονομώ 2021» για τα νοικοκυριά και το «ΗΛΕΚΤΡΑ» για τον δημόσιο τομέα, κάνουμε πραγματικότητα το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ». Με αυτό, οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής οικονομίας, θα έχουν τη δυνατότητα –με μια σειρά από παρεμβάσεις- να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση, με αποτέλεσμα την αντίστοιχη μείωση του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεωνΗ Κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τα προβλήματα των επιχειρήσεων που έχουν προκύψει από την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, βάζει στις ράγες το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» που αναμένεται να συμβάλει στον συνολικό στόχο μείωσης της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κατά 380GWh. Η Κυβέρνηση υλοποιεί το πιο μεγαλόπνοο σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας και θα το ολοκληρώσουμε επιτυχώς, μοχλεύοντας περισσότερα από 4 δισ. για τον σκοπό αυτόν την επόμενη τετραετία».

 

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε: «Βάζουμε στη γραμμή αφετηρίας το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Επιχειρώ. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί συνέπεια των προγραμμάτων Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον και Ηλέκτρα και έρχεται να ενισχύσει την πολιτική μας για εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας μας. Το πρόγραμμα αυτό με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, το οποίο με την αναμενόμενη μόχλευση θα προσεγγίσει το μισό δισ. ευρώ στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Παράλληλα ενισχύουμε τον κατασκευαστικό κλάδο ο οποίος σταδιακά εξελίσσεται και πάλι σε κινητήριο δύναμη της οικονομίας μας».

Share this

You may also like...